Eten in Tirol

Het middagmaal (Mittagmahl of Mittagessen) is voor de Oostenrijker de warme hoofdmaaltijd in drie gangen.

Tussen de middag of om vier uur kunt u een (Brettljause) in een Jausenstation bestellen.
Het avondeten (Nachtmahl) wordt veelal vanaf 18.00 opgediend.

Mocht je in Tirol tijdens je verblijf, voor je eigen maaltijd willen zorgen, kijk dan naar de volgende tips.

Qua supermarkten zijn Lidl en Hofer (zeg maar de Aldi van Oostenrijk), net zo goed als andere supermarkten. Andere supermarkten zijn o.a. Spar, Billa, Mpreis, Norma enzovoorts.

Koffie en Spek zijn best wel duur, maar het spek is wel van beduidend betere kwaliteit dan we in Nederland gewend zijn. Verder zijn er veel zg bio-producten in de supermarkten te vinden. Deze zijn niet eens zoveel duurder dan de niet-bio-producten.

Fruit en groenten zijn over het algemeen van uitstekende kwaliteit, en de aardappelen zijn vaak beter en smakelijker dan in Nederland.

Vlees is vaak gewoon vlees. Een uitgebreid assortiment zoals in nederland met diverse soorten gehaktrolletjes (bijvoorbeeld slavinken), daar hoe je niet naar te zoeken. Misschien een verdwaalde slager, maar verder niet. Vlees is er in alle soorten en maten, en doorgaans van goede kwaliteit. Wel zijn er diverse soorten worstjes te koop. Daar kom je ook de week wel mee door.

Wat vis betreft worden deze vaak geïmporteerd (bijvoorbeeld uit Nederland). Natuurlijk zijn er wel echte oostenrijkse vissoorten zoals forel te vinden (ook in de supermarkt).

Ga je in een restaurant eten, denk er dan aan dat de porties in Tirol vaak (veel) groter zijn dan wij in Nederland gewend zijn. Hier is dat heel normaal. Het is ook echt niet erg dat het bord niet leeg gaat.

Vaak kan je een vleesgerecht bestellen (bijvoorbeeld Zwiebelrostbraten); als bijgerecht zit hier vaak een salade bij van diverse groenten. In de regel wordt er ook vaak patat geserveerd bij het hoofdgerecht.

De oer-hollandse mayonaise ontbreekt hier wel vaak. Vraag er om, sommige restaurants hebben het wel. Patat wordt hier overigens vaak met tomatenketchup gegeten.

Restaurants zijn er in alle soorten en maten. Als je goedkoop wilt eten, ga dan bij één van de vele hutten eten, of bij jausenstations. De kaart is hier vaak simpel, maar meestal overheerlijk en spotgoedkoop.

Met andere woorden, als je in Tirol niet veel geld wilt uitgeven, dan hoeft dat ook niet.

Snackbar is een item dat men hier weliswaar kent (het heet Imbiss), maar anders zoals wij in Nederland kennen. Veel Imbissen serveren bijvoorbeeld geen patat. Wel Hamburgers (in diverse soorten en maten), de overheerlijke currywurst, bratworst en ga zo maar door. In de regel geserveerd met brood of Kaiserbrötchen. Ook hier ontbreekt vaak de mayonaise.

Wat fooien betreft; het hoeft niet, maar wordt wel enorm gewaardeerd. Let wel op. Heel soms staat op de menukaart vermeld dat de prijzen inclusief fooi (trinkgeld) is. Wil je dan toch een fooi geven, vraag dan of dit gewaardeerd wordt. Soms wordt dit namelijk niet gewaardeerd.

En dan nog een tip voor de Wienerschnitzel. De koks in Tirol slaan er net zo lang met een vleeshamer op, totdat de schnitzel net (of net niet) op het bord past. Dat kan je in Nederland ook gerust doen met een schnitzel gekocht bij een slager.

Vuilnis meenemen
Mocht je in de buitenlucht willen eten, dan is veelal de BBQ of open vuur niet toegestaan.

Ook is het verplicht om vuilnis mee te nemen. Het hotel of pensioen, c.q. eigenaar huisje, kan je vertellen waar het afval opgeruimd mag worden. In Tirol wordt al het afval gescheiden, hetgeen inwoners zelf naar de speciale recycling moeten brengen.

Wilhelmus Hengstmengel is sinds eind 2008 woonachtig in Tirol, nu in Imst, en heeft in de laatste jaren deze prachtige deelstaat vaak doorkruist tijdens vele wandelingen door dal en over bergen. Genieten van het prachtige landschap, de lokale bevolking en de lokale gerechten is daarbij erg belangrijk.

Deel ons op social media