Huisdieren

Hond
Als u uw hond mee wilt nemen op vakantie naar Tirol, dan is dat heel goed mogelijk. Er zijn echter wel een aantal zaken die van belang zijn:

Hotel, Pension of vakantiewoning
Vraag voordat u op reis gaat, of uw hond welkom is in uw vakantieverblijf. In het buitenland wordt vaak anders gedacht over huisdieren dan in Nederland, en daarom zal het in enkele gevallen ook niet geaccepteerd worden dat u uw hond meeneemt op vakantie naar Tirol.

Inentingen
Voordat uw hond Tirol 'in' mag, moet u uw hond minimaal 1 maand (en maximaal 1 jaar) voor de reis hebben laten inenten tegen o.a. hondsdolheid. Uw dierenarts kan u daarbij verder helpen.

Nu is het natuurlijk zo, dat bijna niet gecontroleerd wordt of u uw hond ook daadwerkelijk heeft laten inenten. Neem echter dit risico niet. De straffen in Tirol zijn hoog; en uw hond is er immers ook niet mee geholpen, omdat in Tirol uw hond sneller iets zal oplopen dan in Nederland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hondsdolheid.

Neem ook het dierenpaspoort van uw hond (net als uw eigen paspoort/id-kaart) mee naar Tirol.

Reizen met de auto
De regels voor vervoer van uw hond met de auto in Oostenrijk (maar ook in Duitsland) zijn heel anders dan in Nederland. De regels zijn als volgt:

1. De hond mag niet voor in de auto.
2. De hond mag niet los in de auto.

De toegestane 'vastleg'methoden zijn:

a. Autogordel voor honden.
b. Autostoel(tje) voor honden.
c. In een 'stationswagon' in de bagageruimte, als er sprake is van een afscheiding met de passagiersruimte d.m.v. een net of rek. In Duitsland is het zelfs dan nog wenselijk om de hond extra vast te maken.

Stop onderweg ook regelmatig om de ±2 uur. U heeft uw beweging nodig, uw hond ook. Zorg er ook voor, dat uw hond genoeg te drinken krijgt onderweg.

Overigens is het ook zo, dat niet alle Raststätten aan de Duitse en Oostenrijkse autobahn, net zo gecharmeerd zijn van uw hond als u. En wellicht ten overvloede; uw hond heeft eerder last van de warmte. Zorg dus voor voldoende verkoeling, en laat uw hond onder geen beding alleen in een afgesloten auto op een parkeerplaats. Ook hiertegen wordt door de lokale politie erg streng opgetreden.

Openbaar vervoer
Denk er verder aan, dat in geheel Oostenrijk een muilkorf verplicht is in het openbaar vervoer.