Internetten tijdens wintersport

Het duurt niet lang meer, en tal van Nederlanders gaan op wintersportvakantie naar de wintersportlanden, veelal nog wel in Europa. Dat is op zich natuurlijk een ontzettend leuk iets, want de meeste mensen gaan toch naar de wintersport omdat ze graag willen skiën, roddelen of langlaufen.

Maar toch blijkt dat veel vakantiegangers niet overal rekening mee hebben gehouden.

In veel landen binnen Europa is de internettoegang namelijk niet zo goed geregeld als in Nederland. Laptop, tablet en mobiele telefoon gaan echter wel bij de overgrote meerderheid van de Nederlanders mee op vakantie. Je moet immers wel het thuisfront op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen in de vakantie, of van datgene dat je bij het eten op je bord hebt gekregen.

En juist daar komen veel Nederlanders van een koude kermis thuis. In de vakantielanden heb je niet op iedere straathoek eeen wifi hotspot, wat in Nederland de normaalste zaak van de wereld is. Ja tuurlijk veel duurdere hotels hebben wel een WLAN of andere internettoegang, maar de snelheden zijn in menig Oostenrijks en Zwitsers dal om te huilen.

Glasvezel internet, nee dat is nog lang niet aan de orde in grote delen van de wintersportlanden. Ja glasvezel via een normale COAX-kabel, dus eem nepverbinding via een oude techniek, met snelheden tot maxiamaal 30 Mbps. Dat is het snelste dat je in veel gevallen zult kunnen krijgen, wat je ook nog moet delen met veel andere mensen. En dat moet jouw hotel nog maar net een WLAN te bieden hebben.

Vanzelfsprekend hoeft dat geen probleem te zijn. De meeste mensen hebben immers wel een tablet of mobiele telefoon bij zich, met daarop via een Nederlandse provider toegang tot internet en bellen. Maar Roaming bestaat nog steeds niet binenn de EU. En dus kan dat nu wel eens net een dure aangelegenheid worden als je iedere keer vanaf de piste of uit het restaurant het thuisfront laat weten wat je nu aan het doen bent.

Hoe wel internetten?

Laten we eerlijk zijn. Snelheden en mogelijkheden zoals je deze thuis hebt met het alles in 1 pakket, of met het mobiele abonnement, dat kan je in de wintersportlanden vaak niet krijgen.

Er zijn echter wel wat mogelijkheden waarmee je wel op een goekope manier contact kunt onderhouden met de achterblijvers in Nederland. Daarbij moeten we dan nog wel even melden, dat telefooncellen iets echt schaars is geworden, en dat is dus in ieder geval geen oplossing.

Wifi hotspots zijn moeilijk te vinden, maar ze zijn er wel. Bijvoorbeeld in Oostenrijk bij de plaatselijke VVV, bij verschillende restaurants en boordjeswinkels, en op de grotere stations. Dat is in de meeste gevallen ook het geval in de andere wintersportlanden. Alhoewel er ook negatieve uitzonderingen zijn. In Oostenrijk zie je vaak diverse vakantiegangers op de grotere stations zitten met tablet of laptop, maar dat geeft meer aan hoe zeldzaam dit soort hotspots is.

Als je op je vakantieadres Wifi of een WLAN wilt, ga dan vooral niet in goedkopere hotels, en niet in een appartement zitten, alhoewel er hier natuurlijk ook enkele uitzonderingen zijn te vinden. Alleen de dure hotels hebben een verbindingsmogelijkheid met het internet, ook al is deze soms gewoon tergend langzaam.

Het blijft behelpen, zeker als je een alles in 1 pakket hebt afgenomen in Nederland, waar je altijd snel internet hebt. Dan merk je als je op vakantie bent pas hoe snel en hoe goed die verbinding, vaak glasvezel, thuis eigenlijk is. Want als je in één keer langzaam internet hebt, weet je je daar haast niet meer mee te behelpen.

Nog 1 tip. Mocht je toch willen internetten met tablet of mobiele telefoon, via je abonnement uit Nederland, kijk dan goed wat de voorwaarden zijn, en vooral de kosten.

Bij verschillende providers kan je extra pakketten afnemen om in het buitenland te kunnen internetten of te bellen via tablet of mobiele telefoon, mits je natuurlijk een abonnement hebt.

Overigens, wees niet bang dat je via mobiele telefoon of tablet, dus via de simkaart, geen snelle verbinding hebt. Raar maar waar, de netwerken voor mobiele telefonie en mobiel internet behoren in de wintersportlanden tot de beste en snelste in heel Europa. Alleen glasvezel kan je alleen in de grotere steden vinden.

Dus vooraf bekijken of navragen, dat voorkomt veel ellende en kosten.

Veel plezier op de wintersport, en we zien de foto’s allemaal wel verschijnen op de sociale media, van al dat lekkere eten, of die mooie afdalingen.

Wilhelmus Hengstmengel is sinds eind 2008 woonachtig in Tirol, nu in Imst, en heeft in de laatste jaren deze prachtige deelstaat vaak doorkruist tijdens vele wandelingen door dal en over bergen. Genieten van het prachtige landschap, de lokale bevolking en de lokale gerechten is daarbij erg belangrijk.

Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel is sinds eind 2008 woonachtig in Tirol, nu in Imst, en heeft in de laatste jaren deze prachtige deelstaat vaak doorkruist tijdens vele wandelingen door dal en over bergen. Genieten van het prachtige landschap, de lokale bevolking en de lokale gerechten is daarbij erg belangrijk.