De winter is vaak lang in Oostenrijk, en dat hebben wij meteen de eerste winter meegemaakt, toen we net een week waren verhuisd naar Sautens in Tirol.
De eerste week, dat viel allemaal wel mee. Het was weliswaar nat, en niet echt warm, maar de tweede vrijdag in Oostenrijk, schrokken we toch best wel.
Allereerst werden we tegen zes uur wakker van een hels kabaal op straat, iets wat we als Nederlanders nog nooit hadden gehoord.
De reden? De sneeuwschuiver kwam door de straat, want er was een enorme bult sneeuw gevallen. En het bleef die dag maar sneeuwen, met als resultaat dat er meer sneeuw in 24 uur tijd viel, dan dat wij in ons hele leven hadden gezien.
En die eerste winter bleef het maar sneeuwen, met als resultaat, dat er in totaal rond de anderhalve meter sneeuw viel, en we in april nog tussen de resten sneeuw zaten.
Toegegeven, de witte winters zijn bijzonder mooi in Tirol, maar veel sneeuw is soms best wel lastig. Het kan enorm koud zijn, met temperaturen rond de -30 als je ’s ochtends vroeg buiten een sigaretje aan het roken bent.
Maar, die koude en witte winters hebben natuurlijk ook wel een paar voordelen.
Enerzijds zit je midden tussen de wintersporten, en kan je volop genieten van de witte afdalingen, anderzijds, komt er ook een keer een einde aan de winter, en dan begint wat mij betreft de allermooiste tijd van het jaar, de lente.
En dan zou je misschien verwachten dat de lente langzaam aanbreekt, maar niets is minder waar, behalve dan de winter 2013 – 2014, waar het nooit echt koud was.
Het aanbreken van de lente gaat eigenlijk vrij plotseling. Het ene moment kan het sneeuwen en temperaturen onder de nul graden geven, het andere moment schijnt de zon en loopt het kwik op tot rond de 20 graden.
Dat komt misschien ook wel omdat gedeeltelijk, en zeker waar wij wonen in Sautens, de zon ’s winters ruim vier weken niet schijnt, omdat simpelweg de bergen voor de zon staan, maar het is iets, dat me ieder jaar weer opvalt.
En als dat moment aangebroken is, dat de zon eindelijk weer boven de bergen uitkomt, en plotseling ineens een dag aanbreekt met temperaturen boven de 15 graden, dan barst in Oostenrijk ook ineens de lente uit.
En die lente is zo ontzettend mooi.
Iedereen die me wel eens vraagt wanneer de beste tijd is om in Oostenrijk op vakantie te gaan, geef ik steevast hetzelfde advies, de lente.
Als je dan gaat wandelen, en om je heen kijkt, dan kan je zoveel moois zien.
De bloeiende fruitbomen, zoals op de foto boven, maar vooral de wilde bloemen.
Want hier zie je wilde krokussen staan in de weiden, kan je op beschutte plekken wilde tulpen zien, wilde orchideën, en andere prachtige bloemen.
Dat gaat eigenlijk zover, dat wij haast nooit in het voorjaar een bosje bloemen hoeven te kopen. We plukken de mooiste bloemen, zo in de wei.
Overigens barst de lente op de almen natuurlijk wat later los, want daar is het gewoon pas later warm, smelt de sneeuw later. Maar de lente op de alm is dan ook nog mooier dan de lente in het dal.
Maar, er is natuurlijk nog veel meer dat de lente in Oostenrijk mooi maakt.
Want als die zon uiteindelijk boven de bergen uitkomt, de zomertijd weer ingaat, en het dagelijkse leven in Oostenrijk zich weer voor een groot deel buiten afspeelt, dan is dat leven ineens een stuk sfeervoller en gezelliger.
Het is juist in die tijd, dat de meeste skipisten gesloten zijn, en Oostenrijk weer voor een paar maanden van de inwoners is.
En wij met ons allen, genieten dan volop van het leven buiten, de gezellige terrasjes, het lekker bier, en de warme zon, die natuurlijk in de bergen veel krachtiger is.
Toch wil ik tegen jullie zeggen, kom eens in de lente naar Oostenrijk.
Kom eens genieten van de enorm mooie natuur, de bloemen, en de echte Oostenrijkse sfeer.
Maar komt nou niet met z’n allen, we genieten graag zelf ook van de rust en de zon.
Wilhelmus Hengstmengel is sinds eind 2008 woonachtig in Tirol, nu in Imst, en heeft in de laatste jaren deze prachtige deelstaat vaak doorkruist tijdens vele wandelingen door dal en over bergen. Genieten van het prachtige landschap, de lokale bevolking en de lokale gerechten is daarbij erg belangrijk.