Oost Tirol Wandelen ©Tirol Werbung / Sandbichler Peter

Oost Tirol Wandelen

(Berg)Wandelen

Neualpseen
Start: Bergstation Zettersfeld.
Wandeltijd: ± 1,5 uur
Moeilijkheisgraad: Licht tot middelzwaar.
In het zuiden de imposante kalktorens van de Lienzer Dolomiten, in het noorden de bergen van het Glocknergebergte. In het midden de liefdelijke Neualpseen (meren).

Omhoog gaat u met de moderne Panoram-Seilbahn naar de Zettersfeld en verder met de stoeltjeslift de Steinermandl (2.214 meter hoog) omhoog.

Makkelijke wandelingen op deze hoogte, met een betoverd berglandschap naar de Neualpseen (2.436 meter hoog). Dat is een bergbelevenis voor de hele familie. Als u nog genoeg conditie over heeft, kunt u nog een rondwandeling maken om de meren heen naar de Sattelkopf (2.651 meter hoog). Terug weer met de beide liften, of over het algebied Zettersfald, langs almhutten en berggasthäusern en vervolgens met de Zettersfeldbahn riching dal.

Natuurleerpad
Start: Pfarrbrücke in Lienz.
Wandeltijd: ± 3 uur
Moeilijkheisgraad: Licht.
Ideaal voor families met kinderen, en een unieke kans om de natuur en het bos beter te leren kennen. Verschillende informatieborden markeren het natuurleerpad, en geven informatie over bomen, dierenplanten, bloemen, padestoelen en veel meer.

Het natuurleerpad Lienz – Leisach – Amlach – Tristacher See is in vier delen opgesplitst.

Deel 1 (eekhoorntje)
Start is bij de Pfarrbrücke, langs de Isel over de “Wasserain” tot slot Bruck.

Deel 2 (Mus)
Start bij slot Bruck, langs wandelweg nr 1 tot de Waldschenke in Amlach.

Deel 3 (Haasje)
Loopt aan de voet van de Lienzer Dolomiten tot aan het dorpsdeel Ulrichsbichl (Amlach).

Deel 4 (Ree)
Loopt over een klimmetje en een bede Forstweg naar de “Salten See” (Biotoop).
Pustertaler Almweg
Start: Wildpark Assling.
Wandeltijd: ± 7 – 8 uur
Moeilijkheisgraad: Licht.
Een prachtige wandeling over zachte bergen en dalen, zoals bijvoorbeeld de Kontriner Kaser, de Tschicke Kaser (± 2.000 meter), de Alten en Neuen Soldere Kaser, Vilbon Kaser en Baumgartner Kaser.

Rudl-Ellerweg
Start: Dolomitenhütte (1.620 meter hoog).
Wandeltijd: ± 3 uur
Moeilijkheisgraad: Alleen geoefende.
Een beroemde wandelweg vanaf de Dolomitenhütte over de Rudl-Ellerweg naar de Karlsbaderhütte. Zorg wel voor een goed uitrusting.

Berg El Dorado op het zuidelijke balkon van de Alpen
Een regelrecht wandelparadijs kunt u vinden tussen de imposante rotsen van de Hohe Tauern en de schilderachtige toppen van de Lienzer Dolomiten. Hier zijn de hoogste bergen in Oostenrijk, met 241 bergen hoger dan 3.000 meter. Het wandelwegennetwerk is uitermate goed onderhouden, en er zijn diverse liften om u makkelijk aan de start van veel wandelroutes te brengen.

Hier kun u ook een stukje traditie vinden, de oudste almen in de regio, en de typische bouwwerken van deze regio. Ook diverse trekkingtouren zijn mogelijk.

Wandeltips

Gletscherpad Innergschlöb en de Umballfälle
Beleef de kracht van het water op deze prachtige en zeker aan te bevelen wandeling. Aanschouw “het oog van God”, de almbeek aan de voet van de Großvenedigergletschers, en wandel tot aan de tong van de Gletscher. Denk er wel aan, dat het streng verboden is om verder te lopen!

De Dreitörlweg
De Lienzer dolomiten en de Dreitörlweg zijn twee onafscheidelijk verbonden begrippen. Kenners zulen bij de gedacht al beginnen te smullen.

Jagdhausalm – Gems en Steenadelaar
Een wandeling op de “Pirsch” in het achterste Defereggental naar de Jagdhausalmen. En misschien ziet u wel Gemsen of de steenadelaar.

Grenzlandwwandelweg
Wandelen, zonder dat je ook maar 1 auto tegenkomt, en dat door de drie dorpen Kartitsch, Obrtilliach en Untertilliach. Een meer dan aan te bevelen wandeling.

Trekking / Meerdaagse wandelingen

Enkele tips, voor meerdaagse wandeling of trekkingtouren:
>
Gailtaler Höhenweg 229
Over de zonnige kant door de Lienzer Dolomiten.

Lasörling Treck
Van hut naar hut en van dal naar dal. U kunt voor deze wandeling ook een gids boeken.

De Glocknertreck
Bij het beroemde Lucknerhaus aan het einde van de Kalser Glocknerstraße worden de lastpaarden voor de tweedaagse Glocknertreck beladen. De Haflinger nemen de eerste dag het “slepen” voor hun rekening.

Schobertreck
Langs de grens tussen Osttirol en Karinthië loopt deze wandeling met gids.

De grote Tauern Treck
Beleef de Hohe Tauern onder begeleiding van een gids.

Adlerweg
Wandel en zoek naar de adelaar.

Venediger Treck
Beleef de Getscherwereld en duik in de wereld van het eeuwige ijs, onder begeleiding van een gids.

Karnische Höhenweg
De Karnische Höhenweg of de Vredesweg 403 loopt langs de gehele Karbische kam, die op de grens tussen Oostenrijk en Italië staat.

Wilhelmus Hengstmengel is sinds eind 2008 woonachtig in Tirol, nu in Imst, en heeft in de laatste jaren deze prachtige deelstaat vaak doorkruist tijdens vele wandelingen door dal en over bergen. Genieten van het prachtige landschap, de lokale bevolking en de lokale gerechten is daarbij erg belangrijk.

Deel ons op social media